Miksi juuri logoterapeuttista keskusteluapua?
Oikein hyvä kysymys, kiitos kysymyksestä! Istahda hetkeksi ja pysähdy lukemaan – kerron lyhyesti.
Logoterapian perusti aikanaan itävaltalainen neurologi ja psykologi Viktor E. Frankl, joka tuli jo uransa alkuaikoina tutkimuksissaan siihen tulokseen, että ihmistä vetää puoleensa hänen tahtonsa tarkoitukseen (will to meaning), ei ensisijaisesti ihmisen viettimaailma (Freud) tai hänen halunsa valtaan ja asemaan (Adler). Nämä Franklin aikalaiset ja kollegat näkivät ihmisen kaksiulotteisena – fyysisen kehon lisäksi myös psyyken olemassaolo tunnistettiin.
Frankl oli jo nuoresta pojasta asti pohtinut elämän merkitystä syvällisesti ja logoterapiaa muotoillessaan hänen ihmiskäsityksensä asettui kolmiulotteiseksi: ihmisen somaattisen ulottuvuuden (keho, biologia) ja psyykkisen ulottuvuuden (tunnetilat, sosiaalinen oppiminen, aistihavainnot, äly jne) lisäksi tällä ainutkertaisella persoonallisuudella on myös henkinen (noogeeninen ulottuvuus).
Tähän inhimilliseen ulottuvuuteen asettuvat ihmisessä muun muassa vapaus valita, tahto löytää tarkoitus, eettiset pohdinnat, luovuus tai arvomaailman muodostuminen. Toisin kuin keho tai mieli, henkinen ulottuvuus ei ole rikkimenevää. Se voi toki olla piilossa tai ”poissa käytöstä” esimerkiksi fyysisen tai psyyken häiriön vuoksi. Mutta se on jokaisella ainutlaatuinen ja särkymätön.
Tässä psykoterapiamuodossa työskennellään ihmisen henkisen ulottuvuuden kanssa. Fokus ei ole rikkinäisessä vaan keskitymme terveen ja toimivan tukemiseen. Logoterapeuttinen keskustelunohjaus ei ole terapiaa vaan apua ja tukea näkökulman laajentamiseen ja sen ehjän, terveen ja toimivan hyödyntämiseen. Logoterapia ei kuitenkaan ole ylimakeaa kaiken kaunistelua, vaan toiveikasta realismia, jossa huomataan se, mitä vielä on jäljellä, mitä mahdollisuuksia on käyttämättä ja miten voisin tarkoitustani nyt käytännössä elää todeksi. Valitsemalla vastuullisesti.
Frankl totesi tarkoituksen löytyvän aina itsen ulkopuolelta, toisen ihmisen tai asian vuoksi toimimisessa. Näin logoterapia auttaa elämään tässä hetkessä ja tulevaisesti ja tukee katseen ja suunnan nostamisessa pois oman elämän ylianalysoinnista kohti arvojen mukaisia tekoja. Logoterapia ryhmittelee arvoja mm tekemisen, kokemisen ja asennoitumisen mukaan.
Frankl näki ihmisen aina vapaana ja vastuullisena. Vapaus liittyy valintaan – kyllä, on mahdollista valita myös väärin. Vapauskin on ihmisellä rajallista: joskus ei voi tehdä muuta kuin valita asennoitumisensa. Näin vaikeakin hetki syntyy mielekkääksi ja tarkoituksenmukaiseksi.
Vastuu vapauttaa katkeroitumisesta, menneessä elämisestä tai tulevaisuuden pelosta. Syyllisyyden mahdollisuus antaa keinot toimia oppimansa perusteella ja hyväksyä keskeneräisyytensä. Oppia ihmisen kokoinen paikka sekä itsellä että lähimmäisellä.
Tarkoituskeskeinen elämä soveltuu kaikille:
- lapsille kasvun tukemiseen
- vanhemmille vastuulliseen tehtävään
- nuorille elämänsuunnan pohtimiseen
- työelämässä arvovalintojen tekemiseen
- eläkeiässä elämän merkityksen näkemiseen
Logoterapia siis näkee että olet muutakin kuin menneisyytesi, tekemäsi virheet tai pettymyksesi. Olet kasvamassa: vapautumassa, vastuuttumassa, oppimassa, jakamassa, palvelemassa toisia.
Olet siis ainutkertainen persoona, jolla on vapaus, vastuu ja tarkoitus. Arvosi vetävät sinua puoleensa, voit jokaisena elämäsi päivänä valita täyttää tarkoituksesi. Jos hengität, elämäsi ei ole vielä valmis.